تاریخچه عسل

عسل چیست؟

عسل ارگانیک

تاریخچه عسل:

عسل هزاران سال است که مورد استفاده قرار می گیرد.

یکی از اولین شواهد مربوط به برداشت عسل در شهر والنسیا یافت شده است.که سنگ نگاری است که قدمت آن به ۸۰۰۰ سال پیش باز می گردد.

رومی های باستان از آن برای بهبودی زخم های جنگی خود استفاده می کردند.

یونانیان عسل را به عنوان یک داروی شفابخش تلقی می کردند. در قرن هشتم قمری در یونان برای پرورش زنبور عسل مقرراتی وضع کرده بودند.

بقراط پدرعلم پزشکی و بنیان‌گذار طب یونان ۲۵۰۰ سال پیش در مورد عسل چنین گفته‌است:

هر دارویی از مواد غذایی درست می‌شود و متعاقب آن هر غذایی نیز جانشین دارو می‌گردد، عسل پاسخگوی این دو شرط است.

مصریان باستان از عسل به عنوان شیرین کننده و هدیه ای به خدایان خوداستفاده می کردند. اولین سابقه نگهداری زنبورها در معبد آفتاب نزدیک قاهره کشف شد.

در یکی از اهرام مصر ظرفی حاوی عسل یافتند که بعد از چند هزار سال سالم باقی مانده است.

در دوران هخامنشیان نگهداری زنبور در ایران رواج داشته چون مردم به جای شکر از عسل استفاده می‌کردند.

زنبورداری در ایران سابقه دیرینه داشته و یکی از حرفه های اصیل و قدیمی ایرانی ها است.

دشنه مفرغی منقش به شکل زنبور و متعلق به هشتصد سال قبل از میلاد که در لرستان بدست آمده است و اکنون در موزه شهر بروکسل نگهداری می‌شود، معرف قدمت آشنایی ایرانی ها با این حشره مفید است.

ابوعلی سینا ۱۰۰۰ سال پیش در کتاب قانون خود نسخه‌های زیادی بر پایه عسل و موم آن تجویز کرده‌است.

نام عسل در کتیبه های مشرق و قرآن هم آورده شده است .در عهد عتیق، سرزمین فلسطین غالبا به عنوان “سرزمین جاری شیر و عسل” خوانده می شد

در کتاب انجیل مسیحیان از آن به عنوان مظهر فراوانی و نعمت یاد شده است.

ویژگی عسل و ترکیبات آن:

شیرینی عسل به دلیل وجود مونوساکاریدهای فروکتوز و گلوکز موجود در آن می باشد.

این ماده طعم خاصی داشته که باعث می شود برخی از افراد آن را نسبت به شکر و شیرین کننده های دیگر ترجیح بدهند.

به دلیل مقدار کم آب موجود در عسل، بیشتر میکروارگانیسم ها در آن رشد نمی کنند. طی دو دقیقه پس از مصرف عسل، بسیاری از عناصر مهم وارد جریان خون می شوند.

مواد تشکیل دهنده عسل شامل :

فروکتوز
گلوکز
دکسترین
ساکارز
پروتئین
مواد معدنی
نمک اسیدهای آلی (مالیک ، شیرین ، ترشک ، سیتریک و تارتاریک)
عناصر شناخته شده طبیعی (آهن ، فسفر ، منیزیم ، کلسیم ، مس ، گوگرد ، پتاسیم ، کبالت ، ژرمانیوم ، طلا )
آنزیم ها(اینورتاز ، دیاستاز ، آمیلاز ، فسفاتاز)
ویتامین ها (B1 ، B2 ، B3 ، B5 ، B6 ، H ، K ، C ، E )
مواد ضد باکتری
ضد قارچ
معطر
محرک های زیست زا
آب

گلوکز به سرعت کمبود انرژی فرد را تامین میکند. فروکتوز سهم گلیکوژن موجود در کبد را بهبود می بخشد. در عین حال ، کایولین با چربی کبد مقابله می کند.

علاوه بر این، گلوکز و فروکتوز انرژی لازم را برای عضله قلب فراهم می کند.

عسل می تواند کار سیستم عصبی را تنظیم کرده و در نتیجه باعث ایجاد آرامش ، رفع فشارهای عصبی می شود.

عسل (مخصوصاً رنگ تیره) آهن ، منیزیم ، مس ، کبالت و گروه بزرگی از ویتامین ها را برای بدن تامین می کند .

عسل خام چیست؟

عسل خام همان عسل خالصی است که در کندو وجود دارد.

پس ار استخراج از کندو, آنرا بر روی یک پارچه یا نایلون می ریزند و ناخالصی هایی مثل موم و زنبورهای مرده را جدا می کنند.

پس از خالص سازی، عسل خام را در بطری هایی ریخته و ذخیره می نمایند.

معمولا قبل از ذخیره ممکن است فرآیند های دیگری مثل پاستوریزاسیون و فیلتراسیون نیز روی آن انجام بگیرد.

تفاوت عسل خام و معمولی:

این دو کاملاً متفاوت هستند و این تفاوت کیفیت آنهاست.

عسل خام حاوی طیف گسترده ای از مواد مغذی است و بیش از ۳۰ نوع ترکیبات مغذی گیاهی دارد.

اینها عموما پلی فنول ها هستند که به عنوان آنتی اکسیدان عمل می کنند.

برخلاف عسل خام، عسل معمولی یا تجاری ممکن است آنتی اکسیدان های کمتری داشته باشد. که علت آن روش های فرآوری است که روی آن انجام می گیرد.

خطرات خوردن عسل خام:

عسل خام می تواند حاوی اسپور باکتری باشد. این باکتری به خصوص برای نوزادان، کودکان زیر یک سال و زنان باردار مضر است.

ممکن است باعث مسمومیت شود و یا در موارد شدید موجب فلج فرد گردد.

اگر عوارض جانبی مانند تهوع، استفراغ و اسهال را پس از مصرف عسل خام داشتید باید بلافاصله به پزشک خود مراجعه کنید.

ژل رویال چیست؟

ژل رویال ترشح شیری است که توسط زنبورهای کارگر تولید می شود. این محصول نام خود را از این واقعیت می گیرد که زنبورها از آن برای رشد و پرورش زنبورهای ملکه استفاده می کنند.

این ژل به طور معمول حاوی ترکیبات زیر است:

۶۰٪ تا ۷۰٪ آب
۱۲٪ تا ۱۵٪ پروتئین
۱۰٪ تا ۱۶٪ قند
۳٪ تا ۶٪ چربی
۲٪ تا ۳٪ ویتامینها
نمکها و اسیدهای آمینه

ترکیب ژل رویال بسته به جغرافیا و آب و هوا متفاوت است.

برخی افراد از ژل رویال به عنوان دارو استفاده می کنند. ژله رویال را نباید با گرده زنبور یا زهر زنبور اشتباه بگیرید. به ژل رویال شاه انگبین هم می گویند.

برای مطالعه اطلاعات جامع درباره ژل رویال می توانید مقاله چرا باید ژل رویال مصرف کنیم را بخوانید.

انگبین چیست؟

انگبین دو معنای عام و خاص دارد. معنای عام آن همان معنی عربی عسل است و معنای خاص آن مربوط به شهد یا عصاره گیاه می باشد.

واژه انگبین در برخی منابع با نام های دیگری نیز خوانده می شود از جمله:

گز خوانسار
نگبین گون
ترنجبین
گز علفی
شهد پارسی

این عصاره یا صمغ ماده ای قندی شکل, سفید رنگ با طعم و مزه شیرین و بسیار مطلوب است.

انگبین، صمغ شیرینی است که به شکل طبیعی روی درختچه های خاردار تشکیل می شود.

این مواد در قدیم به عنوان دارویی شفابخش، اکسیری برای طول عمر و غذای مقوی برای تندرستی و شادابی استفاده می شده اند.

انگبین ها بهترین نوع مواد مغذی و ویتامین ها و مواد معدنی را در دل خود دارند.

از این رو در طب سنتی از انگبین برای درمان بسیاری از بیماری های مختلف استفاده می شده و به عنوان اکسیر جوانی از آن نام برده می شده است.

انگبین با ترکیب با صمغ گیاه گون و تبدیل شدن به عسل خواص بیشتری به خود می گیرد.

عسل انگبین از مقوی ترین و بهترین نوع عسل های موجود در بازار است که شناخت آن اهمیت زیادی دارد.

به صورت کلی از فواید و خواص انگبین می توان به موارد زیر اشاره کرد:

یکی از بهترین درمان ها برای ناراحتی های تنفسی و درد های سینه و ریه
تقویت کننده و بهبود دهنده مشکلات گوارشی , دفع غذا , مشکلات مرتبط با زخمهای معده و تنبلی روده است.
یک مسهل قوی و برای افرادی که با مشکلاتی مانند یبوست، بواسیر و یا روده تحریک پذیر سر و کار دارند.
کاهش دهنده حرارت بدن و بهبود عطش
یک آنتی بیوتیک و داروی ضد قارچ و عفونت عالی برای بدن
تصفیه کننده کبد و از بین برنده بیمارهایی مانند کبد چرب و یا کلسترول بالای خون
بهبود علائم مسمومیت در بدن
ماده بسیار مقوی برای پیشگیری از سرطان
انرژی زا و جبران کننده کمبود انرژی مواد غذایی بدن
تقویت کننده بزاق و غدد داخلی
کمک به سلامت قلب با از بین بردن کلسترول منفی خون و گشادی مویرگ های بدن

شما می توانيد بهترين خرید اینترنتی و آنلاین را با تخفيف بسيار خوب از ويتابن تهيه نماييد

بره موم چیست؟

بره موم به طور کلی به “چسب زنبور” معروف است ، که یک نام عمومی است و به ماده رزینی انباشته شده توسط زنبورها از انواع مختلف گیاه اشاره دارد.

عسل بره موم ماده چسبناکی است که زنبور برای جلوگیری از ورود سرما در اطراف کندوعسل جمع آوری می‌کنند.

برای زنبور کاربردها و فوایدی بسیاری دارد:

آب بندی سوراخ ها , ترک های کندو
صاف کردن سطح داخلی کندو
حفظ دمای داخلی کندو (۳۵ درجه سانتیگراد)
جلوگیری از هوازدگی
جلوگیری از تهاجم شکارچیان

بره موم سومین محصول مهم زنبور بوده و شامل ترکیبات زیر است:

رزین (۵۰٪)
موم (۳۰٪)
اسیدچرب های ضروری (۱۰٪)
گرده (۵٪)
سایر ترکیبات آلی (۵٪)
ویتامین های B1 ، B2 ، B6 ، C و E
مواد معدنی مفیدی مانند منیزیم (Mg) ، کلسیم (Ca) ، پتاسیم (K) ، سدیم (Na) ، مس و روی

برای مطالعه اطلاعات جامع درباره بره موم می توانید مقاله خواص بره موم اکسیری ناشناخته !!! را بخوانید.
موم عسل:

از نظر علمی، موم زنبور یک ماده طبیعی است که توسط زنبورهای کارگر از غده های موجود در زیر شکم آنها ترشح می شود.

موم تقریباً ۳ میلی متر قطر و ۱/۱۰ میلی مترضخامت دارد.

موم دارای رنگ زرد طلایی روشن است. این رنگ زیبا، از گرده و بره موم حاصل می شود.

هرگز موم را قورت ندهید؛ زیرا هضم آن بسیار سخت است.

به دلیل وجود گرده ی گل در موم ممکن مصرف آن برای برخی از افراد حساسیت بوجود آورد.

دقت کنید این محصول را با شاه انگبین که از دیگر محصولات زنبورعسل است اشتباه نگیرید.

کاربرد موم:

موم زنبور دارای کاربردهای بسیار گسترده تری نسبت به سایر محصولات است.

در گذشته، موم زنبور به ویژه برای شمع سازی بسیار ارزشمند بود.

همچنین برای مدل سازی و ریخته گری مورد مصرف قرار می گرفت.

اما امروزه کاربرد آن در مصارف پزشکی و درمانی، مورد توجه بسیاری از دانشمندان قرار گرفته است.

خواص موم عسل:

درمان ترک های رو بدن
درمان عفونت های پوستی و خارش پوست
درمان آکنه
تسکین درد مفاصل
خاصیت مرطوب کنندگی
درمان اگزما
بهبود مشکلات کبدی
کاهش کلسترول خون
بهبود چین و چروک
درمان بواسیر
درمان نقرس

رنگ عسل:

رنگ و طعم عسل به منبع شهد (شکوفه ها) که توسط زنبور مورد استفاده قرار گرفته بستگی دار د.

رنگ آن تقریبا از بی رنگ تا قهوه ای تیره متغیر است.

رنگ روشن معمولا دارای طعم ملایمی هستند، ولی رنگ تیره و سیاه معمولا طعم قوی‌تری دارند.

رنگ عسل با گذشت زمان و با در معرض حرارت قرار گرفتن هم ممکنه عوض بشود عسلی که در دمای بالاتر نگهداری قرار گرفته، رنگ تیره تری دارد.

عسل‌های بهاره معمولا رنگ پریده می باشند

رنگ روشن معمولا گلوکز نسبتا بیشتری داشته، بنابراین سریعتر متبلور می گردد.

رنگ انواع عسل:

عسل اقاقیا: سفید
عسل آویشن: کهربایی
عسل کتیرا: زرد روشن
عسل افرا: سرخ
عسل شبدر سرخ: قرمز
عسل گل قاصدک: زرد تیره
عسل صنوبر: تیره
عسل بهارنارنج: زرد طلایی
عسل جنگلهای مازندران: مایل به سبز
عسل گندم سیاه: قهوه‌ای تیره

استانداردهای عسل:

استاندارد و صدور گواهینامه یک موضوع مهم برای مصرف کنندگان است با بررسی برچسب عسل خریداری شده به کیفیت و منبع آن اعتماد می شود.

عواملی که استانداردهای عسل را تشکیل می دهند عبارتند از :

عوامل ترکیب و کیفیت:

نباید حاوی هیچ ماده غذایی به غیر از عسل باشد.
نباید تخمیر شود.
نباید هیچ گونه گرده یا ماده تشکیل دهنده آن حذف شود.
گرم پردازش نشده باشد.

اصالت تولید:

نباید به آن قند اضافه کرد.
در هنگام تولید نباید زنبورها را تغذیه کرد.
به آن آب اضافه نشود.

اصالت برچسب و توضیحات:

عسل برچسب زده شده از یک منبع گل را نمی توان با نوع دیگر مخلوط کرد.
در قسمت توضیحات منبع: گیاه شناسی، منبع گل غالب و منبع جغرافیایی ذکر شود.

آلودگی:

عاری از فلزات سنگین

بهداشت:

رعایت اصول کلی بهداشت مواد غذایی

نگهداری عسل:

در یک مکان خنک و دور از نور مستقیم خورشید و در یک ظرف در بسته نگه دارید.
از نگهداری در ظروف فلز خودداری کنید زیرا باعث اکسیده شدن آن می شود.
در یخچال قرار ندهید. اگر آن را در یخچال بگذارید هنگام مصرف مجبور خواهید بود آن را گرم کنید تا مجدداً به حالت مایع برگردد.
دربرابر گرما و رطوبت شدید نگذارید.
دمای معمولی اتاق جهت نگهداری کافی است.
به علت وجود مقدار زیاد قند، عسل یکی از پایدارترین غذاهای طبیعی است
ماندگاری فوق العاده طولانی دارد.که به نحوه تولید آن بستگی دارد.
ممکن است به مرور زمان مقداری از عطر و طعم خود را از دست بدهد ، اگرچه به معنای خرابی آن نمی باشد.

طبقه بندی عسل:

روش های مختلفی برای طبقه بندی عسل وجود دارد و هر یک از آنها برای اهداف خاص استفاده می شود.

از جمله روش های طبقه بندی عبارتند از:

منشا گیاهی
منطقه
عرض جغرافیایی
ارتفاع
روش تولید
قوام
شفافیت
رنگ
عطر
خواص تکنولوژیکی

عسل گل توسط زنبورها در فرآیند جمع آوری و پردازش شهد گیاهان گلدار و غیر گلدار تولید می شود.
تک گل: زنبورها عمدتا از یک نوع گیاه استفاده می کنند.
چند گل: گیاهان، بوته ها و درختان مختلفی هستند که زنبورها از آنها استفاده می کنند.

شما می توانید بهترین خریدها را در فروشگاه اینترنتی ویتابن با تخفیف مناسب خرید نمایید

برای بازدید از فروشگاه ویتابن کلیک کنید

ارسال به سراسر کشور از طريق پست

فروشگاه ویتابن
ارسال دیدگاه